Stilsikker klinik med stram farvekoordinering

Da Viborg-tandlægerne Smed og Donslund i oktober 2014 flyttede til Sundhedshuset Toldboden, var det til en flot og yderst velindrettet klinik, hvor alle detaljer er overvejet grundigt og passer ind i den større sammenhæng.

Når man ankommer til Sundhedshuset Toldboden, bliver man med det samme bjergtaget af bygningens storhed. Indgangspartiet er åbent helt op til 8. etage og har enorme glasfacader med et smukt lysindfald. Bygningens materialer er nøje udvalgte og overalt en i høj kvalitet, og kvalitetsindtrykket fortsætter, når man træder ind i klinikken hos tandlægerne Smed og Donslund.

Det startede med et hul i jorden
Tandlægerne var til informationsmøde omkring det fremtidige byggeri på Toldboden tilbage i 2012 og fattede interesse for det ambitiøse projekt. På daværende tidspunkt var der kun et hul i jorden på adressen i Viborg, hvilket gjorde det svært at forestille sig, hvordan bygningen ville blive, men efter et besøg i et lignende byggeri i Herlev, begyndte idéerne at tage form. Tandlægerne blev enige om, at Sundhedshuset skulle være fundamentet for deres nye klinik.

En større klinik med nyt udstyr
Tandlægerne solgte deres tidligere klinik med alt udstyr, så de kunne indrette deres nye klinik helt efter egne ønsker. Samtidig skulle klinikken udvides til at have seks klinikrum. Unitvalget faldt på Planmeca Compact iTouch, fordi både dens funktioner og udseende var dét, tandlægerne ville have.

”Unitten er slank og flot designet og dækker funktionsmæssigt vores behov”, fortæller tandlæge Claus Donslund og nævner også bedre arbejdsstillinger som et plus ved unitten. ”Vi fik en skærm monteret på unitten, og det er vi rigtig glade for. Det er virkelig godt for vores tandplejere. De trækker DentalSuite over på skærmen og kan tydeligt se registreringer fra journalen. Med skærmen undgår de at skulle vende sig hele tiden.”  

Tandlæge Claus Smed supplerer med, at unitten er rengøringsvenlig, fordi patientstolen er svævende og har et automatisk gennemskylningsprogram.

God hygiejne og en lettere rengøring har faktisk været tanken bag flere af de andre udstyrs- og indretningsvalg. Blandt andet er alt opbevaring væghængt, og belysningen indlagt i loftet. Computernes tastaturer er også state-of-the-art og bliver steriliseret ved hjælp af ultraviolet lys, hver gang de har været benyttet.

Teknisk rådgivning fra Plandent
Tandlægerne har selv været projektledere på ombygningen og har i den forbindelse fået teknisk assistance fra Plandents Peter Jacobsen. ”Det var rart at have Peter med ved byggemøderne. De folk, der stod for det overordnede byggeri, kendte jo ikke noget til drift af en tandlægeklinik. Eksempelvis fik Peter sørget for, at vores sug blev installeret korrekt, så vi ikke får problemer med det på et senere tidspunkt”, fortæller Claus Donslund.

Stram farvekoordinering skaber ro
Det stod fra starten klart, at der skulle tilknyttes en ekstern indretningsarkitekt, for som Claus Smed forklarer: ”Vi har alle fire (Claus og Nete Smed samt Claus og Charlotte Donslund, red.) forskellig smag, og vi vidste, at det ville blive svært at få alles ønsker med og samtidig skabe et harmonisk udtryk”. Det har indretningsarkitekten heldigvis til fulde formået – med en stram farvekoordinering og både stilfulde og praktiske indretningsdetaljer. Resultatet er en klinik med et moderne udtryk, der med et nedtonet farvevalg skaber ro og får en til at slappe af, når man træder ind ad døren.