3D er et fantastisk diagnostisk værktøj


3D røntgen er efterhånden ikke længere et særsyn på de danske tandklinikkerne, og også i flere kommunale børnetandplejer er 3D røntgen blevet en del af udstyrspakken. Sidste år fik Roskilde Kommunes Tandpleje installeret et Planmeca ProMax 3D med cephalostat, hvilket både medarbejdere og patienter sætter pris på.

Interview med specialtandlæge Charlotte Voldby og klinikassistent Line Plambech, begge ansat i Tandreguleringen Roskilde Kommune. For omkring et års tid siden skiftede Roskilde Kommunes Tandpleje deres 2D panorama røntgen ud med et 3D apparat med cephalostat. Apparatet bliver primært benyttet af tandreguleringen, men også Anne Sonntag, som er tandplejens kirurg, har stor glæde af apparatet.

”Det er hele tandplejens 3D apparat. Vores kolleger uden for tandreguleringen får af og til taget både 2D og 3D optagelser – også hvis børnene har svært ved at få taget røntgenbilleder. Dér kan vi tage et segment- OP”, fortæller Charlotte, og Line supplerer: ”Der er mindre børn, der slet ikke kan have en film i munden, og så kan vi i stedet tage en OP på dem. Det er en stor hjælp.” (segment-OP er et udsnit/ segmentering, som giver mindre stråling, red.).


3D til behandlingsplaner og kirurgiske indgreb
”Vi har lige tjekket, hvor mange gange vi har benyttet vores apparat, og det er halvtreds gange. Altså svarende til en gang om ugen. Det er et fantastisk diagnostisk redskab, fordi vi kan få lagt en detaljeret behandlingsplan fra starten”, forklarer Charlotte. ”Vi bruger det rigtig meget til lejring af ektopiske hjørnetænder, så vi kan præcisere, hvordan denuderingerne skal være, og hvordan trækket skal være, inden vi går i gangmed at behandle.”

Tandplejerne bruger også 3D røntgen til at undersøge mesiodenser i overkæbefronten. ”Og vurderer vi, at der skal fjernes en tand, hjælper 3D-scanningen samtidig vores kirurg, fordi hun på den kan se nøjagtigt, hvor hun skal gå ind. Hun skal ikke lede efter tænderne. Hun ved, præcis hvor de er”, forklarer Charlotte, og Line uddyber: ”Det er ofte små børn, hun skal operere på, og hun har ikke så lang tid, så det er vigtigt for hende, at hun kan få tanden ud på den nemmeste og hurtigste måde. Der er 3D røntgen et rigtig godt redskab.”

Og hvad der måske kan overraske, hvis man ikke har så stor kendskab til børnetandplejens arbejde, benytter klinikken også 3D røntgen til lejring af visdomstænder i forhold til nerven: ”Der er nogle, der er hurtige til tandskifte og har visdomstænder fremme, allerede når de er 15 år. Vi tjekker, om de ligger korrekt, og gør de ikke det, er det vigtigt for kirurgen at se, hvordan de ligger i forhold til nerven, så de kan blive fjernet forsvarligt. Nerven kan være skjult på en 2D-optagelse, men på 3D’en kan du se, om rødderne fx går ned under og griber fat om nerven.”


Obligatorisk uddannelse
Inden en klinik må tage sit 3D røntgenapparat i brug, skal det involverede personale have deltaget på Sundhedsstyrelsens obligatoriske 3D røntgenkurser. I Roskilde Kommunes Tandpleje har to specialtandlæger og en tandlæge været på kursus i beskrivelse af 3D røntgenbillederne, og en af dem er tandplejens kirurg. Det er vigtigt, at netop hun kan beskrive billederne, da de er en stor hjælp i hendes egne behandlinger.

De medarbejdere, der tager billederne, har taget en form for kørekort til betjening af apparatet. ”Der har vi fulgt anbefalingerne om at uddanne nogle superbrugere, som kan blive rigtige dygtige til at tage billederne. Vi har fokuseret på fire medarbejdere til at starte med. Så går der ikke for lang tid imellem, at de står med betjeningen”, pointerer Line.

Desuden har Plandent og Planmeca været ude på klinikken for at undervise samt hjælpe med at indstille profiler og sætte indstillinger på røntgenapparatet, så billederne står helt skarpt.

"Det er lidt svært i starten med indstillingerne. Men heldigvis har vi tidligere haft 2D røntgen, så vi startede ikke helt fra scratch”, fortæller Line og fortsætter: ”Vi har vurderet , at det er en god idé at få et opfølgningskursus, når vi nu har brugt 3D apparatet et stykke tid. Der er nogle indstillinger, vi gerne vil vide vigtigheden af, så vi ikke kommer ind i nogle dårlige vaner. Det er allerede blevet sat i værk.”

Planmeca Romexis softwaren er ifølge Charlotte og Line simpelt bygget op og meget nem at arbejde i på trods af de mange justeringsmuligheder. Billederne ses klart og tydeligt også på ældre PC-skærme, hvilket gør, at Charlotte uden problemer kan sidde med arbejdet hjemme.


Fordelene ved inhouse 3D røntgen
Patienterne synes ofte, det er sjovt at se billederne på skærmen umiddelbart efter scanningen. Især er forældrene imponerede over teknologien, hvilket giver anledning til en positiv snak. Forældre og børn må dog vente med at få resultaterne, til de bliver kaldt ind til et senere møde, hvor tandplejen forklarer det, der er beskrevet på billederne.

”Vi oplever, at det er en god service over for vores patienter, at de kan få taget 3D fotos hos os. Det er trygt for børnene, fordi de kender os, og det er bekvemt for forældrene, at de ikke skal køre flere steder hen. De sparer i hvert fald et step, fordi de undgår at skulle over til en anden tandlæge og få taget billedet”, fortæller Charlotte og uddyber, at det er et ekstra plus at have 3D røntgenapparatet i huset, når de indimellem har behov for at tage et akut røntgenbillede.

Ligeledes er det en fordel, når billederne skal beskrives, fordi tandlægerne kan bruge hinanden og undervejs diskutere, hvad der skal lægges mest vægt på i beskrivelsen.

”Vi kan slet ikke forestille os at skulle undvære 3D nu”, konkluderer Charlotte, som er sikker på, at behovet for et 3D røntgen i den kommunale tandpleje er stigende. Både Line og Charlotte mærker da også en stor interesse for 3D, når de taler med kolleger i andre kommuner.


Se 3D røntgen-apparat fra Planmeca